Så fungerar det

Genom Miljöbron kan du som är student göra verkliga projekt för företag och andra organisationer. Här kan du läsa om hur det går till att göra Uppdrag respektive Examensarbete via Miljöbron. Bra att tänka på när du läser igenom nedanstående text är att Miljöbron använder ordet projekt som samlingsnamn för Uppdrag och Examensarbeten.

 

 

Uppdrag 

Uppdrag är ett kort projekt som du som student gör ideellt och parallellt med studierna. Det är ett effektivt och roligt sätt att komma ut på ett företag och genomföra en konkret uppgift. Uppdragen utförs oftast av 2 studenter tillsammans – på det viset blir det både roligare och ett bättre resultat. På ett uppdrag förväntas du lägga ned totalt 10-20 timmars arbete, fördelat över 1 månads tid. Redovisningen sker i form av en kortfattad rapport samt en muntlig redovisning ute på företaget.

 

 

Examensarbete 

Examensarbete är ett samlingsnamn för uppsatser och examensarbeten på kandidat- magister- och masternivå. De examensarbeten som Miljöbron förmedlar kan vanligen göras på antingen 10 eller 20 veckor, det vill säga 15 till 30 hp.

 


Hur hittar jag lediga projekt?

Lediga projekt hittar du på Miljöbrons hemsida under rubriken Uppdrag respektive Examensarbete i menyn till vänster. Om du är intresserad av ett ledigt projekt kan du anmäla ditt intresse under Anmälan, även det i menyn till vänster. Efter att vi tagit emot din anmälan kontaktar vi dig. Det går också bra att ringa eller maila direkt till Miljöbron.

Om du söker ett Uppdrag utförs detta oftast av 2 studenter tillsammans, och därför kan det vara bra om du anmäler dig tillsammans med någon som du vill göra uppdraget tillsammans med. Om du inte har någon som du vill göra uppdraget tillsammans med anmäler du dig själv så kan Miljöbron sammanföra dig med en annan student.

 

 

Vad händer sen?

När vi tagit emot din anmälan bokar vi först in ett möte på Miljöbron. Hos oss får du träffa någon av våra verksamhetsledare som berättar mer om projektet och företaget du ska ut på.

Efter mötet på Miljöbron är det du som tar kontakt med företaget och bokar in en tid för ett möte hos dem. Beroende på vad du ska göra för projekt kommer du att besöka företaget minst 2 gånger, dels vid det inledande mötet och dels vid redovisningen av resultatet.


 

Efter genomfört projekt

Du som gör ett projekt via Miljöbron får ett intyg av oss som du kan lägga till ditt CV och hänvisa till när du söker jobb. För att få intyget vill vi att du fyller i en utvärdering av projektet så att vi vet vad som var bra och vad som kunde ha varit bättre.

 


 

Vanliga frågor och svar

 

Vilka Förkunskaper krävs för att göra ett uppdrag?

Det varierar vilka förkunskaper som krävs för att göra olika uppdrag och i beskrivningen av varje uppdrag framgår om du behöver ha några speciella förkunskaper. Många uppdrag kan du genomföra från din allra första dag som student. Kom ihåg att det aldrig är för tidigt att skaffa erfarenhet och skapa kontakter i arbetslivet.

 

Är det många som söker varje uppdrag?

Det varierar hur många studenter som söker varje uppdrag. Det lönar sig att söka ett intressant uppdrag så fort som möjligt, då ”först-till-kvarn” gäller om det är flera studenter med lämplig bakgrund som söker samma uppdrag.

 

Vad är Miljöbrons roll under projektet?

Vi på Miljöbron är måna om att både du och företaget ska vara nöjda med uppdraget. Om du har funderingar eller om det uppstår problem under genomförandet är du alltid välkommen att kontakta Miljöbrons verksamhetsledare så hjälper vi dig.

 

 

Vem handleder examensarbetet?

När du skriver examensarbete via Miljöbron har du alltid två handledare – en på företaget och en på skolan. Miljöbron ser till att du har en handledare på företaget, men du måste själv ordna en handledare på skolan. Val av handledare måste vara klart innan du påbörjar examensarbetet.