Nyhet

<<Fler nyheter

X-Race vinnarna är korade!

Den 12 juni hölls finalen av X-Race och vinnarna korades. På Bistrot i Göteborg bjöd vi på middagsbuffet, underhållning från H.M. Hammarin och förstås presentationer från våra tre finalister. Victor Gillholm och Isac Rosander tog hem segern med sitt ex-jobb om platsmattor som anslutningsvägar vid vindkraft byggnation och vann därmed summan på 10.000 SEK. På en andra plats kom Hilma Saumelsson som granskat tandkrämers kemikelieinnehåll och cocktail effekten i tandkräm, och tredje platsen gick till Jonathan Alvebratt och Martin Blidmark för sin LCA på ett tak med integrerade solceller.

 

Vår fantastiska jury har haft ett tufft arbete med att utse vinnarna av alla de som varit med i tävlingen. Vi på Miljöbron vill passa på att rikta ett stort tack till juryn för deras arbete, till alla studenter som skrivit spännande ex-jobb och alla företag som deltagit. Ett speciellt tack går även till våra X-Race partners, Unionen och VGR, som gjorde det möjligt för oss att genomföra X-Race. Vi blickar nu framåt mot höstens omgång och hoppas att vi får en minst lika spännande omgång då!

 

Läs juryn motivering nedan:

 

 

Första plats

Isac Rosander och Victor Gillholm har med ett framåtsträvandet arbete, funnit ett för företagen mycket användbart resultat. De har använt metoder för uträkningar på ett genomarbetat sätt och refererat väl till vetenskapliga källor. Uppsatsen lyfter en originell idé där temporära vägar kan bli framtiden i exploaterandet av vindkraftparker. Ämnet är viktigt eftersom vägar för vindkraft utgör en stor påverkan på naturen och lösningen med plastmattor kan minska den negativa miljöpåverkan.

 

 

Andra plats

Det i just i det dagliga som vi alla kan göra skillnad! Hilma Samulesson gör ett försök att skapa ordning för så väl kosmetikaföretag som konsumenter i kemikaliedjungeln. Det är en uppsats som är ifrågasättande, modig och som belyser bristen på forskning med kemikaliers cocktaileffekter på människa och miljö. Är denna uppsats en guide för framtida produktutveckling?

 

 

Tredje plats

Vi får ta del av ett gediget hantverk! Jonathan Alvebratt och Martin Bildmark har med ett strukturerar och pedagogiskt upplägg gjort livscykelanalyser för byggnadsintegrerande solteknik. De visar dessutom att det finns möjlighet att utveckla produkten vidare och ger oss spännande förslag på hur detta kan göras. Behovet av förnybar energi är ett faktum!

 

 

Festvinnare (3)